#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Bułeczki razowe z żurawiną i kurkumą
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki letniej wody,
450 g mąki pszennej,
150 g mąki pszennej razowej,
1 łyżka soli,
350 g letniej wody,
1 łyżeczka czubata kurkumy,
1 szklanka suszonej żurawiny.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i 2 łyżki letniej wody.
Mąki łączymy z solą, drożdżami, kurkumą i żurawiną.
Na koniec dodajemy olej i wodę.
Zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Ciasto dzielimy na 2 częsci.
Formujemy wałki długości 30 cm.
Nożem dzielimy na trójkąty.
Układamy na blaszkę piekarnikową wysmarowaną olejem i posypaną mąką.
Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie pieczemy 30-35 minut w 190 stopniach.
Smacznego 😉
www.olejkonwenanse.pl
4 komentarze
Pychota
😉
Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno tak smakują 🙂
😉