Czekoladowe pierniczki
,5 szkl miodu,
100 g cukru,
100 g masła,
1 jajko,
4 szkl mąki,
1 przyprawa do pierników,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżki kakao,
czekolada do ozdoby.
W garnuszku podgrzewamy miód i cukry. Dodajemy masło i rozpuszczamy ( nie gotujemy). Przestudzamy. Do miski dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczony miód z masłem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i wgniatamy. Ciasto wałkujemy ok 1 cm i wykrawamy foremką kwiatuszki. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.
Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach.Wystudzone pierniczki polewamy czekoladą i dowolnie ozdabiamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego 😉