Ciasto stefanka (bez pieczenia) z kaszą manną

Szpileczki i babeczki

Ciasto stefanka (bez pieczenia) z kaszą manną
450 g herbatników,
1 litr mleka,
1 szklanka cukru,
200 g masła,
3 łyżki kakao.
Blaszkę 22x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatę zaparzamy i studzimy.

Następnie układamy pierwszą warstwę herbatników namoczonych w herbacie.

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Gdy mleko zacznie się gotować wsypujemy kaszę manną i kakao.

Mieszamy aż zgęstnieje.

Połowę gorącej masy wykładamy na herbatniki, następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostałą masę.

Na koniec układamy herbatniki.

Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies