Ciasto przekładaniec

Szpileczki i babeczki
Ciasto przekładaniec


Ciasto;
6 jajek,
1 1/2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oleju,
1 kostka masła,
3/4 szklanki maku,
2 łyżki kakao,
1 łyżka mąki,
Masa;
2 Śnieżki (+2 szklanki mleka)
1 szklanka wiórek kokosowych,
2 łyżki żelatyny,
gorąca woda( do rozpuszczenia ok 5 łyżek).
Dodatkowo;
Czekolada ( na wierzch),

Ciasto; 

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Stopniowo dodajemy olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.Dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki. Pieczemy oddzielne placki w takich samych blaszkach. 30 minut w 180 stopniach. 


Masa; 


Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Dodajemy wiórka kokosowe. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tężejącą dodajemy do masy i mieszamy. Przekładamy placki. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą. 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies