Cudowne ciasto zebra bez dodatku mąki pszennej. Lekka, słodka i fajnie wilgotna. Przepyszne połączenie idealne do niedzielnej kawki czy też na przeróżne święta i domowe imprezy. Takie ciasto na pewno zachwyci smakiem jak i wyglądem.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- szklanka cukru,
- cukier wanilinowy 16 g,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oleju,
- aromat waniliowy,
- 2 łyżki kakao.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy całość miksujemy do uzyskania jasnej masy.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Składniki wsypujemy stopniowo cały czas mieszając.
Następnie dodajemy olejek waniliowy i stopniowo wlewamy olej miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie wlewamy ciasto na przemian. Dwie łyżki ciemnego i dwie jasnego. Robimy tak do skończenia się ciasta.
Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczone ciasto polewamy rozpuszczonymi czekoladami, białą i mleczną. Dodatkowo możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto rozstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉
ZAPRASZAM NA FILMIK Z PRZYGOTOWAŃ CIASTA 😉