Babeczki z mięsem indyczym

Szpileczki i babeczki


Babeczki z mięsem indyczym


Mięso
0,5 kg mięsa mielonego indyczego,
2 średnie marchewki,
1 duża cebula,
sól i pierz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta chilli,
1 łyżka oregano,
Ciasto
1 szklanki mąki,
8 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
180 ml wody,
Dodatkowo
100 g sera żółtego,

Mięso: 

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z pokrojoną w kostkę cebulą i marchewką startą na tarce o dużych oczkach. Podlewamy wodą i dusimy do wyparowania wody. Przyprawiamy. 


Ciasto: 


Do letniej wody dodajemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilkę i wlewamy olej. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm, wykrawamy kubkiem kółka i wkładamy na foremki muffinkowe. Na środek ciasta wykładamy po 1-2 łyżki mięsa. Pieczemy ok 30 minut w rozgrzanym piekarniku (200 stopni). Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. 


Podajemy z dowolnymi sosami bądź sałatkami. 
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies