Gofry są częstą potrawą którą robię na śniadanie czy kolację. Tym razem przygotowałam gofry wytrawne, idealne na szybki obiad. Przygotowanie takich ziemniaczanych gofrów zajmuje chwilę, a smak jest wyśmienity. Tak przygotowane gofry możemy podać z różnymi dodatkami, ja zajadałam z kleksem kwaśnej śmietany i świeżym koperkiem. Ziemniaczne gofry fajnie będą smakować z serkiem śmietankowym i łososiem. Myślę że, jest wiele sposobów na podanie takich gofrów. Przygotowanie gofrów jest banalnie proste, ale żeby były perfekcyjne potrzebny jest dobry sprzęt do ich upieczenia. Ja polecam gofrownice DEZAL, nie ma lepszej gofrownicy. Warto jest zaiwestować w dobrą jakościowo gofrownicę, nie dość ze posłuży nam na lata to jeszcze jakość wypieczonych gofrów jest świetna.
A Was zapraszam na moje gofry z surowych ziemniaków 😉
SKŁADNIKI;
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich.
WYKONANIE;
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy jak najwiecej wody ze startych ziemniaków.
Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy składniki.
Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy na gorącą gofrownicę ciasto ziemniaczane. Tak około 3 łyżek na jednego gofra. Smażymy około 4-5 minut. Pilnujemy aby się nie przypaliły. W zależności od tego jaką mamy gofrownicę. Upieczone gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Idealne dodatki do ziemniaczanych gofrów to; śmietana z koperkiem, łosoś i serek śmietankowych, sos czosnkowy i jogutrowy. Tak przygotowanie gofry możemy podać również z gulaszem po węgiersku lub sosem bolońskim.
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis i skorzystałeś/aś z niego to możesz podesłać mi zdjęcie. Z chęcią pochwalę się nim na blogu 😉
Smacznego 😉