Hej, przedstawiam Wam mój przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze robię je wcześniej i mrożę. Mrożę lekko obgotowane. Przepis podaję na 1 kg mąki, ale u siebie robię zawsze z 2 kg ;). Ciasto bez problemu można mrozić i wykorzystać w innym czasie z ulubionym farszem na słono lub słodko. Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku pierogów z kapustą i grzybami. Z tego przepisu na ciasto i farsz robię również uszka.
SKŁADNIKI;
FARSZ;
- 300 g suszonych grzybów,
- 1 litrowy kapusty kiszonej,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka do smaku,
- kurkuma do smaku.
CIASTO;
- 1 kg mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 50 ml oleju,
- 500 ml wrzątku.
WYKONANIE;
Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, gotujemy aż będą miękkie około 30 minut. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości, również około 30 minut. Odcedzamy. Łączymy ze sobą grzyby oraz kapustę. Rozdrabiamy blenderem lub rozdrabniaczem i przyprawiamy do smaku.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy olej i wodę. Woda ma być gorąca. Gdy ciasto jest zbyt gorące mieszamy na początku łyżką, następnie zagniatamy dłońmi.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Wałkujemy cieniutko. Wycinamy kółeczka. Na środek wykładamy farsz, składamy na pół i sklejamy boki. Pierogi możemy nakryć bawełnianą ściereczną aby nie wyschły.
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzucamy pierogi gotujemy około 5 minut do wypłynięcia.
Podajemy z podsmażoną cebulką lub barszczykiem. Możemy również podsmażyć na patelni.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku.
Smacznego 😉