Ciasto białkowe z makiem i gruszką

Szpileczki i babeczki
1 szklanka białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka suchego maku,
1 szklanka mąki,
125 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
szczypta soli,
1 średnia gruszka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i dalej ubijamy aż będzie lśniące. Masło rozpuszczamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do białek masło, mak i mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką.
Gruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszce (12 x 30 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Studzimy, posypujemy pudrem lub dowolnie ozdabiamy.
Smacznego.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

megii013 8 grudnia 2016 - 20:35

Brzmi pysznie)

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 8 grudnia 2016 - 21:23

Polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies