1 szklanka białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka suchego maku,
1 szklanka mąki,
125 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
szczypta soli,
1 średnia gruszka.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i dalej ubijamy aż będzie lśniące. Masło rozpuszczamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do białek masło, mak i mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką.
Gruszkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszce (12 x 30 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Studzimy, posypujemy pudrem lub dowolnie ozdabiamy.
Smacznego.
2 komentarze
Brzmi pysznie)
Polecam 😉