Krokiety z kapustą i grzybami
Ciasto
2 jajka,
500 ml mleka,
250 g mąki pszennej,
szczypta soli,
3 łyżki oleju.
Farsz
30 g suszonych grzybów,
300 g kapusty kiszonej,
1 cebula,
olej do smażenia.
Ciasto:
Jajka rozkłócamy. Stopniowo dodajemy mleko z mąką. Mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Smażymy cieniutkie placuszki na patelni naleśnikowej.
Farsz:
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, dodajemy suszone warzywa, gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą grzyby, kapustę i cebulę. Przyprawiamy.
Na każdy placek wykładamy po 2-3 łyżki farszu, składamy boki i zwijamy w rulonik.
Przygotowane krokiety podsmażamy.
Smacznego 😉
2 komentarze
ooo właśnie wczoraj miałam tylko ja jeszcze je panieruję w jajku i bułce przed podsmażeniem:)
PS
w składnikach farszu dwa razy dodałaś grzyby suszone 🙂
Poprawione 😉 Ja też robię w panierce ale lubię również bez panierki 😉