Drożdżowe babeczki z kurczakiem i warzywami
Ciasto
300 g mąki,
45 g masła,
7 g suchych drożdży,
150 ml mleka,
3/4 łyżeczki cukru,
3/4 łyżeczki soli,
Farsz
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
1 mała cebula,
1 puszka groszku z marchewką,
125 g serka kremowego pomidor bazylia,
sól pieprz do smaku,
czarnuszka do posypania.
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy olej, mleko i masło. Zagniatamy ciasto.
Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Smażymy kurczaka z cebulą około 5 minut. Studzimy. Łączymy zawartość patelni z groszkiem i marchewką. Dodajemy serek i mieszamy.
Ciasto wałkujemy wykrawamy kułeczka. Wylepiamy foremki muffinkowe, wykładamy farsz.
Pieczemy 30-40 minut w 190 stopniach. Smacznego 😉