Ciasto toffi na biszkopcie
Biszkopt
5 jajek,
3/4 szklanki,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki kakao.
Masa
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki żelatyny,
510 g masy kajmakowej (2 łyżki do masy, reszta do posmarowania wierzchu),
Posypka czekoladowa do dekoracji.
Białka rozdzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy mąki, kakao i mieszamy łyżką. Wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzony kroimy na 2 blaty.
Masa;
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 czubate łyżki masy krówkowej. Mieszamy. Żelatynę ropzuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem.
Pozostałą krówką smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉