Ogórki małosolne
1,5 l wody,
1 kg ogórków gruntowych,
2 łyżki soli,
1 główka czosnku,
1 pęczek kopru,
1 korzeń chrzanu + 2 liście,
3 liście laurowe,
dodatkowo jeżeli mamy możemy dodać liście czarnej porzeczki i wiśni.
Do wody dodajemy sól i dokładnie mieszamy.
Ogórki dobrze szorujemy.
Czosnek i chrzan obieramy i dzielimy na mniejsze części.
Na dnie glinianego garnka układamy koper, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Układamy ogórki.
Układamy warstwami, aż do zapełnienia glinianego garnka.
Garnek przykrywamy mniejszą niż jego obwód pokrywką i przykładamy coś ciężkiego.
Odstawiamy na 2-3 dni, aż ogórki nabiorą swojego smaku.
Smacznego 😉