Kakaowe ciasteczka księżyce
250 g mąki,
100 g masła,
1 łyżka kakao,
1 łyżka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 jajko,
cukier puder do obtoczenia.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka i masło. Zagniatamy ciasto.
Następnie wsypujemy kakao i ponownie zagniatamy.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około godzimy.
Następnie z ciasta formujemy wałek grubości około 1 cm i kroimy na szerokość około 5-6 cm.
Wałeczki zwijamy tak aby powstały księżyce.
Księżyce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.
Ciasteczka jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Smacznego 😉
1 komentarz
Pyszności 🙂