Paluchy drożdżowe
2,5 szklanki mąki,
250 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
płaska łyżeczka soli,
płaska łyżeczka cukru,
żółtko do posmarowania,
mak i sezam.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto wałkujemy na prostokąt na grubość około 1 cm. Następnie kroimy paski na szerokość 2 cm. Paski wkręcamy w spiralki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem i sezamem.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies