Loading...

Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe
2,5 szklanki mąki,
250 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
płaska łyżeczka soli,
płaska łyżeczka cukru,
żółtko do posmarowania,
mak i sezam.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto wałkujemy na prostokąt na grubość około 1 cm. Następnie kroimy paski na szerokość 2 cm. Paski wkręcamy w spiralki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem i sezamem.


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15 minut.


Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*