Tradycyjne gołąbki

Szpileczki i babeczki

Tradycyjne gołąbki
Gołąbki
1 kapusta biała,
1 kg mięsa mielonego,
1 szklanka ryżu,
sól i pieprz do smaku,
majeranek wg uznania,
Sos
500 g przecieru pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
suszona bazylia,

Z główki kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do gotującej osolonej wody na około 5 minut zdejmując wierzchnie liście, powtarzamy czynność kilka razy. Następnie pozbywamy się twardej części liści nie uszkadzając ich.

Ryż gotujemy al dente. Ryż łączymy z mięsem mielonym i przyprawami. Wykładamy mięso na każdy liść i zwijamy.


Do wody w której gotowała się kapusta dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę gotujemy. Na dno garnka wykładamy liście kapusty, na nie gołąbki i zalewamy sosem pomidorowym.


Dusimy ok 1,5-2 godzin.


Smacznego.
😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies