Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką

Szpileczki i babeczki

Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką
700 g łopatki wieprzowej,
300 g surowgo boczku,
2 podudzia z kurczaka,
3 marchewki,
2 pietruszki,
pół selera,
4 liście laurowe,
5 ziel angielskich,
4 jajka,
5 łyżek bułki tartej,
szklanka prażonej cebulki,
pół szklanki bulionu (z gotowania mięsa),
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki,
olej.
Warzywa myjemy i obieramy. Do garnka wkładamy mięsa, warzywa ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, tyle aby zakryło mięsa i warzywa. Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy.

Mięso i warzywa mielimy przez maszynkę dwa razy. Mięso przyprawiamy, dodajemy bulion z gotowania mięsa, jajka, prażoną cebulkę i bułkę tartą.

Dokładnie wszystko mieszamy.


Masę wykładamy do keksówki (30×11) wysmarowanej olejem. Wierzch również smarujemy olejem i posypujemy prażoną cebulą.


Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.


Upieczone wystudzimy.


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies