Zupa krem z zielonych warzyw
4 średnie ziemniaki,
1 pietruszka,
2 małe cukinie,
4 łodygi selera naciowego,
6 szparagów,
pół brokuła,
2 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
1 łyżeczka ziół prowanalskich,
1łyżeczka pieprzu ziołowego,
szczypta imbiru,
olej do smażenia,
natka pietruszki.
Ziemniaki, pietruszkę, cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
Ze szparagów pozbywamy się twardych części.
Szparagi i seler naciowy kroimy w kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.
Wrzucamy warzywa i smażymy 5 minut.
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i wrzucamy warzywa.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw.
Przyprawiamy.
Następnie wyjmujemy z zupy liście i ziele angielskie i miksujemy zupę na gładki krem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego 😉