Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z kruszonką
1 kg mąki pszennej,
3 szklanki mleka,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru,
Pół szklanki oleju,
5 jajek,
cukier waniliowy.
Kruszonka;
50 g masła,
100 g mąki pszennej,
50 g cukru.
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wlewamy mleko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy olej. Odstawiamy na 30 mniut. Na natłuszczoną dużą blaszkę wykładamy ciasto.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy ciasto.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Szybkie i smaczne ciasto, czego chcieć więcej? 🙂
Wygląda bardzo ładnie!