Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z kruszonką

Szpileczki i babeczki

Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z kruszonką
 
1 kg mąki pszennej,
3 szklanki mleka,
25 g drożdży,
1 szklanka cukru,
Pół szklanki oleju,
5 jajek,
cukier waniliowy.
Kruszonka;
50 g masła,
100 g mąki pszennej,
50 g cukru.
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wlewamy mleko i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy olej. Odstawiamy na 30 mniut. Na natłuszczoną dużą blaszkę wykładamy ciasto.

Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy ciasto.

Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Prowadzenie fanpage i social media 11 czerwca 2020 - 23:56

Szybkie i smaczne ciasto, czego chcieć więcej? 🙂

Odpowiedz
Forum cukierniczo-kulinarne 8 grudnia 2020 - 00:24

Wygląda bardzo ładnie!

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies