Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

Szpileczki i babeczki

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem
 
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
100 g masła.
Nadzienie;
500 g sera twarogowego,
3 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany 18%,
Około 300 g truskawek,
Po łyżeczce wiórek kokosowych i cukru na każdą bułeczkę.
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponowienie zagniatamy. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ser twarogowy mieszamy ze śmietaną i cukrem. Truskawki myjemy i kroimy na pół.

Z ciasta rwiemy kawałki, formujemy kulki.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kuleczki, spłaszczamy. Wykładamy po łyżce masy twarogowej i układamy truskawki. Posypujemy wiórkami kokosowymi i cukrem.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies