Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Drożdżowe bułeczki z morelami i kruszonką
 
4 szklanki mąki pszennej,
100 g cukru,
Cukier waniliowy,
20 g drożdży,
2 jajka,
1 szklanka ciepłego mleka,
100 g masła rozpuszczonego,
Około 300 g moreli.
Kruszonka
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kulkę. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.

Morele kroimy na pół, pozbywamy się pestki. Układamy na bułeczkach.

Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy bułeczki.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Blendman 16 lipca 2020 - 01:19

Oj będę musiał spróbować. Teraz morele są wszędzie, to trzeba korzystać 🙂

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies