Prosty i bardzo smaczny bigos z kiszonej jak i świeżej kapusty z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów.
Tradycyjne danie Wigilijne.
SKŁADNIKI:
- 1 litrowy słoik kiszonej kapusty,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 250 g suszonych grzybów,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- przyprawa do bigosu do smaku,
- 1 łyżka miodu.
WYKONANIE:
Suszone grzyby zalewamy wodą około 0,5 litra i pozostawiamy na noc. Następnie wyjmujemy grzyby i kroimy na mniejsze części.
Wodę po grzybach wlewamy do garnka, dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę, pokrojone grzyby.
Kapustę z grzybami gotujemy 1 godzinę ma małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody.
Kapustę szatkujemy i dodajemy do kapusty z grzybami. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.
Ponownie gotujemy całość jedną godzinę, na małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody.
Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz, przyprawę do bigosu i chwilę dusimy około 10 minut.
Tak przygotowany bigos możemy zamrozić.
Smacznego 😉
1 komentarz
Navigating the legal and regulatory landscape of Iraq can be challenging. BusinessIraq.com provides crucial insights into business legislation, tax laws, and regulatory reforms. We offer clear explanations of complex regulations, analyzing their impact on business operations and investment decisions. Stay up-to-date on the latest legal changes, understand compliance requirements, and mitigate potential risks with our detailed coverage. We aim to help businesses operate within a framework of legality and transparency.