Bigos Wigilijny ( kapusta z grzybami )

Szpileczki i babeczki

Prosty i bardzo smaczny bigos z kiszonej jak i świeżej kapusty z dodatkiem aromatycznych suszonych grzybów.

Tradycyjne danie Wigilijne.

SKŁADNIKI:

  • 1 litrowy słoik kiszonej kapusty,
  • 1 mała główka białej kapusty,
  • 250 g suszonych grzybów,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do bigosu do smaku,
  • 1 łyżka miodu.

WYKONANIE:

Suszone grzyby zalewamy wodą około 0,5 litra i pozostawiamy na noc. Następnie wyjmujemy grzyby i kroimy na mniejsze części.

Wodę po grzybach wlewamy do garnka, dodajemy odciśniętą kiszoną kapustę, pokrojone grzyby.

Kapustę z grzybami gotujemy 1 godzinę ma małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dolewamy wody.

Kapustę szatkujemy i dodajemy do kapusty z grzybami. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.

Ponownie gotujemy całość jedną godzinę, na małym ogniu. Jeżeli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody.

Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz, przyprawę do bigosu i chwilę dusimy około 10 minut.

Tak przygotowany bigos możemy zamrozić.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Economic Partnerships Iraq 2 lutego 2025 - 23:20

Navigating the legal and regulatory landscape of Iraq can be challenging. BusinessIraq.com provides crucial insights into business legislation, tax laws, and regulatory reforms. We offer clear explanations of complex regulations, analyzing their impact on business operations and investment decisions. Stay up-to-date on the latest legal changes, understand compliance requirements, and mitigate potential risks with our detailed coverage. We aim to help businesses operate within a framework of legality and transparency.

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies