Przepyszny chlebek przygotowany z samych ziaren. Bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu. Szybkie przygotowanie i mamy fajne pieczywo na śniadanie lub kolację.
Polecam przygotowanie takiego chlebka.
SKŁADNIKI:
- 360 g płatków owsianych (3 szklanki),
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek pestek dyni,
- 2 łyżki nasion chia,
- 5 łyżek pestek słonecznika,
- garść orzechów nerkowca,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soli.
WYKONANIE:
Do dużej miski wlewamy jogurt, dodajemy miód. Wsypujemy płatki owsiane górskie, pestki słonecznika, nasiona chia, pestki dyni i orzechy nerkowca ( możemy pominąć). Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się składników.
Całość odstawiamy na dwie godziny, aby wszystko ładnie napęczniało.
Po tym czasie przekładamy masę do foremek 10×24 cm lub innych podobnych wymiarach nasmarowanych olejem.
Chlebki pieczemy 65 minut w 175 stopniach góra dół, na złoty ładny kolor. Chlebki zostawiamy do całkowitego wystudzenia w blaszce.
Smacznego 😉