Ciasto czekoladowe na białkach z orzechami

Szpileczki i babeczki

Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Polecam przygotowanie takiego ciasta.

SKŁADNIKI:

  • 6-7 białek z dużych jajek (250 g)
  • 120 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 ml oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100g orzechów ziemnych rozdrobnionych.

WYKONANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach aż cukier się rozpuści. Piana powinna być lśniąca.

Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników. Następnie dodajemy kakao i ponownie miksujemy na małych obrotach.

Następnie dodajemy małą stróżką olej, cały czas miksujemy na małych obrotach.

Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia się składników.

Na blaszkę o wymiarach 24×10 cm wykładamy papier do pieczenia.

Wlewamy ciasto na blaszkę.

Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies