Przepyszna chałka przygotowana na kefirze. Mięciutka i puszysta i chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Taka chałka to idealny dodatek do kawy, herbaty czy szklanki zimnego mleka. Z przepisu wychodzą dwie duże chałki.
Zapraszam również po inne moje drożdżowe wypieki DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BUDYNIEM, SERNICZKI CZYLI DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM, DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM.
SKŁADNIKI:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka cukru,
- 400 g kefiru (temperatura pokojowa),
- 1 kg mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 100 g rozpuszczonego masła.
KRUSZONKA:
- 30 g masła,
- 30 g cukru pudru,
- 60 g mąki.
WYKONANIE:
Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski kruszymy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i wlewamy ciepły kefir. Kefir może powinien mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz wbijamy jajka. Wlewamy również przygotowany zaczyn i rozpuszczone masło.
Całość miksujemy na wolnych obrotach około 20-30 minut.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podrosło.
Z przygotowanych składników wyjdą dwie spore chałki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok.
Jedną część ciasta dzielimy na dwie części, następnie każdą część na 3 części i robimy równie wałki. Robimy warkocz.
Z drugiej części robimy to samo czyli dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Warkocz układamy na drugim warkoczu i ładnie zlepiamy.
Tą samą czynność robimy z drugą częścią ciasta.
Przygotowane chałki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowane chałki odstawiamy na 30 minut aby podrosły.
Z masła, mąki i cukru tworzymy kruszonkę.
Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.
Chałki gotowe do zajadania 😉
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku chałek na kefirze 😉