Chałka na kefirze

Szpileczki i babeczki

Przepyszna chałka przygotowana na kefirze. Mięciutka i puszysta i chrupiącą skórką i słodką kruszonką. Taka chałka to idealny dodatek do kawy, herbaty czy szklanki zimnego mleka. Z przepisu wychodzą dwie duże chałki.

Zapraszam również po inne moje drożdżowe wypieki DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BUDYNIEM, SERNICZKI CZYLI DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM, DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z BUDYNIEM.

SKŁADNIKI:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 400 g kefiru (temperatura pokojowa),
  • 1 kg mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g rozpuszczonego masła.

KRUSZONKA:

  • 30 g masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • 60 g mąki.

WYKONANIE:

Na początek przygotujemy zaczyn. Do miski kruszymy świeże drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru i wlewamy ciepły kefir. Kefir może powinien mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Do misy miksera wsypujemy mąkę i cukier oraz wbijamy jajka. Wlewamy również przygotowany zaczyn i rozpuszczone masło.

Całość miksujemy na wolnych obrotach około 20-30 minut.

Przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby podrosło.

Z przygotowanych składników wyjdą dwie spore chałki.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy na bok.

Jedną część ciasta dzielimy na dwie części, następnie każdą część na 3 części i robimy równie wałki. Robimy warkocz.

Z drugiej części robimy to samo czyli dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Warkocz układamy na drugim warkoczu i ładnie zlepiamy.

Tą samą czynność robimy z drugą częścią ciasta.

Przygotowane chałki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowane chałki odstawiamy na 30 minut aby podrosły.

Z masła, mąki i cukru tworzymy kruszonkę.

Chałki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół.

Chałki gotowe do zajadania 😉

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku chałek na kefirze 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies