Sezon na jagody zbliża sie wielkimi krokami. Takie bułeczki z jagodami fajne odnajdą się na śniadanie lub kolację ze szklanką mleka. Przepis na ciasto jest tradycyjny, polecam wam również jagodzianki z ciastem na śmietance BUŁECZKI Z JAGODAMI (JAGODZIANKI ) NA ŚMIETANCE lub MIĘTOWE DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM. Zachęcam was do przygotowania jagodzianek w sezonie jagodowym.
SKŁADNIKI;
zaczyn;
- szklanka ciepłego mleka,
- 4 łyżki cukru drobnego,
- 20 gramów świeżych drożdży,
- 2 łyżki mąki.
ciasto;
- 100 g masła,
- 4 żółtka jajek,
- 2 szklanki mąki,
- około 2 szklanek jagód mogą być mrożone plus dwie łyżki cukru.
WYKONANIE;
Składniki zaczynu łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie drożdże powinni zacząć pracować. Pamiętajmy aby mleko było ciepłe.
Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy zaczyn, żółtka jajek i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem. Masło rozpuszczamy. Ma być płynne, ale nie gorące. Masło dodajemy na koniec do ciasta i ponownie zagniatamy ciasto.
Pozostałe białka możemy zamrozić i wykorzystać w innym czasie lub zrobić DOMOWE LODY BIG MILK ( BEZ MASZYNKI ).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jagody mieszamy z dwiema łyżkami cukru.
Ciasto dzielimy na 10 równych części.
Każdy kawałek wyrabiamy delikatnie w dłoniach aby ciasto nabrało ładnego, okrągłego kształtu. Każdą kulę spłaszczamy i wykładamy jedną czubatą łyżkę jagód.
Jagody możemy użyć mrożone. Jeżeli chcemy użyć mrożonych owoców musimy je wpierw odmrozić. Odmrożone jagody odsączamy z nadmiaru soku.
Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane drożdżówki z jagodami wykładamy na przygotowaną blaszkę zachowując odstępy.
Przygotowane jagodzianki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie możemy już włączyć piekarnik aby się nagrzał. Ustawiamy temperatur 170m stopni grzanie góra dół.
Bułeczkim smarujemy mlekiem.
Blaszkę z wyrośniętymi i posmarowanymi mlekiem jagodziankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wkładamy na środkową półkę w piekarniku. Jagodzianki pieczemy około 30 minut, aż zrobią się rumiane. Blaszkę z upieczonymi bułeczkami wyjmujemy od razu po upieczeniu. Najlepiej przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.
Upieczone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.
ZAPRASZAM NA KRÓTKI FILMIK PREZENTUJĄCY BUŁECZKIM Z JAGODAMI JAGODZIANKI
Jeżeli przygotowałeś/aś Jagodzianki ( bułeczki drożdżowe z jagodami ) podziel się ze mną efektem pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.
7 komentarzy
Kiedyś próbowałam zrobić własne jagodzianki, jednak mi nie wyszły kompletnie i się nieco zniechęciłam 🙁
Też robiłam niedawno, przepis napisany i czeka na dogodny moment 😉 Bardzo lubię wypieki drożdżowe, jak kiedyś bałam się ciasta drożdżowego tak teraz mogłabym je wiecznie kulać 🙂
Drożdżowe to u nas bardzo często gości.
Jakie pyszności aż mi slinka cieknie. Swoją drogą fajnie trafiłaś z tym przepisem, za parę dni są urodziny mojego męża. Planuję zorganizować wyjściowy piknik nad morzem i jeszcze upiekę takie jagodzianki, będzie w siódmym niebie. Ja zresztą też 💜
Take jagodzianki idealnie nadadzą się na piknik.
Cudowne jagodzianki, pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła. Pamiętam ich smak.
Do dzisiaj kupuję , jak mam okazję. Za wypieki się nie biorę. Twoje wyglądają pysznie !
Kochana bardzo Cię przepraszam, za brak komentarza. Nie zauważyłam go wcześniej, a nie było mnie cały tydzień i nie miałam jak skomentować.
Osobiście bardzo lubię jagodzianki, najlepsze te z jagodami z lasu 🙂 Takiej wersji nie jadłam, najbardziej lubię tą z kruszonką 😀