Jagodzianki ( bułeczki drożdżowe z jagodami )

Szpileczki i babeczki

Sezon na jagody zbliża sie wielkimi krokami. Takie bułeczki z jagodami fajne odnajdą się na śniadanie lub kolację ze szklanką mleka. Przepis na ciasto jest tradycyjny, polecam wam również jagodzianki z ciastem na śmietance BUŁECZKI Z JAGODAMI (JAGODZIANKI ) NA ŚMIETANCE lub MIĘTOWE DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM. Zachęcam was do przygotowania jagodzianek w sezonie jagodowym.

SKŁADNIKI;

zaczyn;

  • szklanka ciepłego mleka,
  • 4 łyżki cukru drobnego,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • 2 łyżki mąki.

ciasto;

  • 100 g masła,
  • 4 żółtka jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • około 2 szklanek jagód mogą być mrożone plus dwie łyżki cukru.

WYKONANIE;

Składniki zaczynu łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie drożdże powinni zacząć pracować. Pamiętajmy aby mleko było ciepłe.

Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski. Dodajemy zaczyn, żółtka jajek i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem. Masło rozpuszczamy. Ma być płynne, ale nie gorące. Masło dodajemy na koniec do ciasta i ponownie zagniatamy ciasto.

Pozostałe białka możemy zamrozić i wykorzystać w innym czasie lub zrobić DOMOWE LODY BIG MILK ( BEZ MASZYNKI ).

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Jagody mieszamy z dwiema łyżkami cukru.

Ciasto dzielimy na 10 równych części.

Każdy kawałek wyrabiamy delikatnie w dłoniach aby ciasto nabrało ładnego, okrągłego kształtu. Każdą kulę spłaszczamy i wykładamy jedną czubatą łyżkę jagód.

Jagody możemy użyć mrożone. Jeżeli chcemy użyć mrożonych owoców musimy je wpierw odmrozić. Odmrożone jagody odsączamy z nadmiaru soku.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane drożdżówki z jagodami wykładamy na przygotowaną blaszkę zachowując odstępy.

Przygotowane jagodzianki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-20 minut.

W tym czasie możemy już włączyć piekarnik aby się nagrzał. Ustawiamy temperatur 170m stopni grzanie góra dół.

Bułeczkim smarujemy mlekiem.

Blaszkę z wyrośniętymi i posmarowanymi mlekiem jagodziankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wkładamy na środkową półkę w piekarniku. Jagodzianki pieczemy około 30 minut, aż zrobią się rumiane. Blaszkę z upieczonymi bułeczkami wyjmujemy od razu po upieczeniu. Najlepiej przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.

Upieczone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem.

ZAPRASZAM NA KRÓTKI FILMIK PREZENTUJĄCY BUŁECZKIM Z JAGODAMI JAGODZIANKI

Jeżeli przygotowałeś/aś Jagodzianki ( bułeczki drożdżowe z jagodami ) podziel się ze mną efektem pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

7 komentarzy

Paulina 6 lipca 2021 - 17:01

Kiedyś próbowałam zrobić własne jagodzianki, jednak mi nie wyszły kompletnie i się nieco zniechęciłam 🙁

Odpowiedz
Słodko Słodka 8 lipca 2021 - 15:38

Też robiłam niedawno, przepis napisany i czeka na dogodny moment 😉 Bardzo lubię wypieki drożdżowe, jak kiedyś bałam się ciasta drożdżowego tak teraz mogłabym je wiecznie kulać 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 9 lipca 2021 - 07:10

Drożdżowe to u nas bardzo często gości.

Odpowiedz
Viola z My British Journey 8 lipca 2021 - 23:11

Jakie pyszności aż mi slinka cieknie. Swoją drogą fajnie trafiłaś z tym przepisem, za parę dni są urodziny mojego męża. Planuję zorganizować wyjściowy piknik nad morzem i jeszcze upiekę takie jagodzianki, będzie w siódmym niebie. Ja zresztą też 💜

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 9 lipca 2021 - 07:09

Take jagodzianki idealnie nadadzą się na piknik.

Odpowiedz
Irena-Hooltaye w podrozy 9 lipca 2021 - 08:25

Cudowne jagodzianki, pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła. Pamiętam ich smak.
Do dzisiaj kupuję , jak mam okazję. Za wypieki się nie biorę. Twoje wyglądają pysznie !

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 15 lipca 2021 - 15:04

Kochana bardzo Cię przepraszam, za brak komentarza. Nie zauważyłam go wcześniej, a nie było mnie cały tydzień i nie miałam jak skomentować.
Osobiście bardzo lubię jagodzianki, najlepsze te z jagodami z lasu 🙂 Takiej wersji nie jadłam, najbardziej lubię tą z kruszonką 😀

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies