Zupa szczawiowa
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
1 cebula,
2 skrzydełka,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
słoiczek szczawiu,
3 ziemniaki,
pół szklanki kaszy jęczmiennej,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
szczypta imbiru,
1 łyżka ziół prowansalskich,
śmietana.
Marchewkę, pietruszkę seler, por i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na łyżce oleju. Do garnka z wodą wrzucamy zawartość patelni i skrzydełka. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy ziemniaki i kaszę gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy szczaw i przyprawiamy gotujemy 10 minut. Zabielamy.
Smacznego 😉
2 komentarze
Jest pyszna! U mnie obowiązkowo z grzankami.
Polecam 😉