Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką

Szpileczki i babeczki

Zakręcone bułeczki z cynamonem i kruszonką
3,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki krupczatki,
1/2 szklanki cukru,
20 dag drożdży,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
8 łyżek oleju.
0,5 kostki masła,
cukier,
cynamon.
Kruszonka
100 g masła,
200 g mąki,
100 g cukru brązowego.
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejce. 


Mąki przesiewamy. 


Dodajemy do mąk zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 


Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 


Ciasto dzielimy na równe części.  


Wałkujemy na prostokąty dość cienkutko. 


Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. 


Zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze części około 6-7 cm. 


Układamy na blaszkę, lekko spłaszczamy, posypujemy kruszonką. 


Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. 


Smacznego 😉




Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies