Wytrawne bułeczki z nadzieniem
Ciasto;
20 g świeżych drożdży,
1 szklanka letniej wody,
0,5 szklanki maślanki,
3,5 szklanki mąki,
1 łyżka suszonej bazylii,
szczypta soli i cukru,
łyżka roztopionego masła.
Farsz;
1 duża cebula,
6 kiełbasek śniadaniowych,
łyżka Śniadaniowej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka suszonej bazylii.
dodatkowo;
Kilka łyżek mleka do posmarowania,
czarnuszka.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie dodajemy sól i cukier.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Kiełbaski i obraną cebulę kroimy w kostkę.
Podsmażamy wraz z przyprawami.
Studzimy.
Z ciasta robimy kuleczki wielkości mandarynki, spłaszczamy wkładamy łyżkę farszu, zlepiamy formując kulę.
Wykładamy bułeczki na natłuszczoną blaszkę.
Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło jak i zimno z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉