Tradycyjny żurek
500 ml zakwasu żurkowego,
300 g kiełbasy,
5 plasterków boczku,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
5 ziemniaków,
kawałek selera,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku,
1 łyżeczka kminku,
3 listki laurowe,
4 ziarna angielskie,
2 łyżki chrzanu,
sól i pieprz,
kurkuma,
2 łyżki śmietany,
jajka na twardo.
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do boczku.
Warzywa obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i chwilę podsmażamy.
Wszystko zalewamy wodą około 3-4 litry. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 30 minut.
Dodajemy zakwas żurkowy i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Zabielamy śmietaną.
Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego 😉
2 komentarze
Pyszna zupka 🙂
Polecam 😉