Szybki chleb owsiany z otrębami pszennymi

Szpileczki i babeczki

Uwielbiam domowe pieczywo. Chleb z tego przepisu jest bardzo prosty w wykonaniu. Wychodzi bardzo mięciutki z chrupiącą skórką. Nie trzeba być piekarzem aby w zaciszu własnego domu przygotować smaczne pieczywo. Przede wszystkim wiemy co jemy. Płatki owsiane nadają fajnej wilgotności. Polecam wypróbowanie przepisu 😉

 
 
 
0,5 l ciepłej wody,
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki płatków owsianych górskich,
500 g mąki pszennej typ 750,
100 g otrębów pszennych,
Olej do posmarowania blaszki.
 
 
Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy płatki owsiane, sól i cukier. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut ąż płatki napęcznieją.
Mąkę przesiewamy, dodajemy otręby pszenne i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę (25×12) smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Wykładamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut aby podrosło.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
 
Smacznego 😉

 

 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

4 komentarze

MyśliPotarganej.pl 17 lutego 2021 - 19:42

Świetnie wygląda ten chleb, zupełnie jak z piekarni! ,Muszę wypróbować twój przepis. Uwiebliam domowe wypieki.

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 18 lutego 2021 - 13:30

Polecam 😉

Odpowiedz
Słodko Słodka 18 lutego 2021 - 09:47

Uwielbiam domowe pieczywo, wczoraj akurat z gara robiłam wieczorem, ale pokuszę się o Twój chlebuś w najbliższym czasie i skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 18 lutego 2021 - 13:30

Polecam 😉

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies