Przesmaczna i mega sycąca sałatka z ryżem i kurczakiem. Całość uzupełniają chrupiące warzywa i smakowity sos.
Taka sałatka zasmakuje każdemu. Jeżeli lubicie sałatki z selerem konserwowym do polecam również SAŁATKA SŁONECZNA , SAŁATKA CESARZA – NA IMPREZĘ I NA ŚNIADANIE oraz SAŁATKA FARMERSKA.
SKŁADNIKI:
- 150 g ryżu,
- 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros,
- czerwona papryka,
- 5-6 sztuk konserwowych ogórków z chilli,
- czerwona cebula,
- puszka kukurydzy,
- kawałek pora,
- 2 łyżeczki musztardy czosnkowej,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Ryż gotujemy al dente, według wskazówek na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy wraz z przyprawą gyros na łyżce oleju.
Warzywa obieramy jeżeli jest taka potrzeba i kroimy w kostkę.
Do miski wrzucamy ryż, kurczaka, pokrojone warzywa (paprykę czerwoną, ogórki z chilli, czerwoną cebulę oraz por ).
Następnie dodajemy musztardę czosnkową ( możemy zastąpić chrzanową lub ulubioną ) oraz majonez. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
Sałatka gotowa 😉
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań sałatki 😉