Sałatka z kapusty, marchewki,papryki, cebuli, ogórka i natki pietruszki na zimę do słoików
1 kg kapusty,
1,5 kg marchwi,
1 kg ogórków,
1 kg cebuli,
3 czerwone duże papryki,
Pęczek natki pietruszki
1 szklanka cukru,
1 szklanka octu,
1, 5 szklanki oleju,
paczka gorczycy (30g),
paczka pieprzu w ziarnach (30g),
około 2-3 łyżek soli do smaku.
Kapustę szatkujemy.
Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Ogórki kroimy w półplasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Do warzyw dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 2-3 godziny.
Sałatkę wraz z powstałym sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku.
Słoiki stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego 😉