Sałatka jarzynowa z wędzonym kurczakiem i awokado
2 marchewki,
1 pietruszka,
pół selera,
1 awokado,
250 g wędzonej piersi z kurczaka,
1 jabłko,
2 jajka,
puszka kukurydzy,
kawałek pora (około 10 cm),
puszka groszku zielonego,
sól i pieprz do smaku,
6 łyżek majonezu,
2 łyżeczki musztardy chrzanowej.
Marchewki, pietruszkę i selera dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości w niedużej ilości wody, odcedzamy, ostudzimy, obieramy i pokroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy i pokroimy w kostkę.
Pora kroimy w cieniutkie plasterki i blanszujemy we wrzątku około 30 sekund.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę.
Kukurydzę i groszek odsączamy.
Awokado obieramy i kroimy w kosteczkę.
Kurczaka również kroimy w kosteczkę.
Wszystkie składniki pokrojone dokładnie mieszamy ze sobą.
Majonez mieszamy z musztardą i przyprawami.
Łączymy z wymieszanymi składnikami.
Podajemy jako przystawkę.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉