Ryba po grecku
1 kg filetów rybnych (dorsz),
500 ml wody,
4 marchewki,
3 pietruszki (korzeń),
3 cebule,
0.5 selera,
200 ml koncentratu pomidorowego,
4 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
słodka papryka,
3 łyżki oleju,
łyżki mąki pszennej.
sól, pieprz.
Rybe dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę,pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wodę. Gotujemy 10 minut.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusimy na małym ogniu 15 minut.
Rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy sosem, możemy to zrobić warstwowo.
Schładzamy w lodówce.