Ryba po grecku

Szpileczki i babeczki

Ryba po grecku
1 kg filetów rybnych (dorsz),
500 ml wody,
4 marchewki,
3 pietruszki (korzeń),
3 cebule,
0.5 selera,
200 ml koncentratu pomidorowego,
4 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
słodka papryka,
3 łyżki oleju,
łyżki mąki pszennej.
sól, pieprz.
Rybe dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę,pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wodę. Gotujemy 10 minut.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusimy na małym ogniu 15 minut.

Rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy sosem, możemy to zrobić warstwowo.

Schładzamy w lodówce.




Święta z dbałością

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies