Ryba (dorsz) w sosie słodko-kwaśnym
1 kg filetów z dorsza,
Ciasto
3 jajka.
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
sól,
olej do smażenia.
Sos
1 puszka ananasa,
3 marchewki,
1 słoik papryki marynowanej,
3 ząbki czosnku,
5 łyżek octu winnego,
6 łyżek sosu sojowego,
12 łyżeczek cukru,
2 łyżeczki curry,
¾ szklanki wody,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia.
Rybę odmrażamy i osuszymy. Dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy mąki. Mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Obtaczamy filety i smażymy z obu stron na złoto.
Na dużą patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i sok z ananasów. Dusimy a marchewka zmięknie.
Następnie dodajemy konserwową paprykę i ananasa pokrojone w drobniutką kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu. Wlewamy ocet i sos sojowy. Dodajemy cukier i curry. W wodzie rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu.
Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy rybę. Mieszamy aż ryba połączy się z sosem.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego 😉