Pulpeciki zapiekane z ryżem i papryką
2 szklanki suchego ryżu,
500 g mięsa wieprzowo-wołowego,
1 cebula,
sól i pieprz,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 czerwona papryka,
kilka plasterków serka śmietankowego paprykowego.
Zaprawa
ok. 850-900 ml wody,
100 g masła,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka soli ziołowej,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki oregano,
pieprz do smaku.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i drobno posiekaną cebulką. Formujemy pulpeciki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż. Układamy pulpeciki.
Do miski wlewamy wodę, dodaję roztopione masło i wszystkie przyprawy i to wszystko mieszamy.
Paprykę kroimy w paski i układamy pomiędzy pulpecikami. Wszystko zalewamy zalewą i delikatnie mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 1 godzinę, później na pulpeciki układamy ser i zapiekamy 15 minut.
Gotowe 😉 Smacznego 😉