Pizzerinki ze szparagami
Ciasto;
1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g),
300 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki Śniadaniowej,
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej bazyli.
Dodatki;
około 1 szklanki ketchupu,
1 cebula duża,
pęczek szparagów,
około 150-200 g ulubionej kiełbaski,
sól i pieprz do smaku,
suszona bazylia.
Ciepłą wodę wlewamy do miski. Wsypujemy drożdże, sól, cukier i bazylię. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
Na koniec wlewamy rozpuszczoną Śniadaniową i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Ciasto dzielimy na kuleczki ( kuleczka wielkości mandarynki).
Spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę.
Każdy placek smarujemy kechupem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Kiełbaskę kroimy w plasterki.
Szaparagi kroimy w kostkę.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na każdy placek układamy kilka cebulę, kiełbaskę i szaparagi, posypujemy serem.
Posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz suszoną bazylią.
Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉