Pizzerinki na mące graham
Ciasto
300 ml wody ciepłej,
20 g drożdży,
szczypta soli,
szczypta cukru,
3 łyżki oleju.
Dodatkowo
4 pomidory,
200 g dowolnej wędliny,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
ketchup,
200 g sera,
oregano.
Ciasto;
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Mąki połączyć z zaczynem i zagnieść ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut.
Pomidory kroimy w plasty. Cebulę obieramy. Paprykę, wędlinę i cebulę kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Z ciasta formujemy kulki i rozpłaszczamy na około 10-15 cm. Smarujemy ketchupem, układamy pomidory i pozostałe składniki. Posypujemy oregano.
Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują świetnie 🙂
😉