#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Krokiety z mięsem i makaronem orkiszowym
Ciasto
3 jajka,
2,5 szklanki mleka,
2,5 szklanki wody ( może być gazowana),
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki żytniej,
4 łyżki oleju.
Farsz
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
garść suszonych warzyw (marchew, pietruszka),
1 cebula,
puszka pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka tymianku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka imbiru,
Olej do smażenia
Panier
2-3 jajka,
bułka tarta.
Ciasto;
Jajka rozkłócamy w misce. Stopniwo dodajemy pozostałe składniki.
Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Odstawiamy na 15-20 minut.
Smażymy cieniutkie, duże placki.
Farsz;
Makaron gotujemy al dente.
Mięso wrzucamy na patelnię wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Dodajemy suszone warzywa i dusimy około 10 minut.
Natępnie dodajemy pomidory, kukurydzę, koncentrat i przyprawy.
Chwilkę dusimy.
Łączymy mięso z makaronem.
Na placki wykładamy 2-3 łyżki farszu, zakładamy brzegi placka i zwijamy w rulon.
Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na złoto.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Pyszności 🙂
😉