Loading...

Pizza z kurczakiem , cukinią i zielonym pesto

Pizza z kurczakiem , cukinią i zielonym pesto to świetna propozycja na wczesną kolację. Pizza jest lekka i fajnie bazyliowa dzięki użyciu zielonego pesto Ponti. Polecam przygotowanie takiej pizzy 😉

SKŁADNIKI;

2,5 szklanki mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
3 łyżki oleju,
20 g świeżych drożdży,
płaska łyżeczka soli,
płaska łyżeczka cukru.

DODATKOWO;
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sóli pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 mała cukinia,
  • 190 g zielonego pesto Ponti,
  • 150 g żółtego sera,
  • opcjonalnie suszony czosnek niedźwiedzi.

SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML

WYKONANIE;

Drożdże kruszymy do średniej miski, następnie wsypujemy cukier i wlewamy około 100 ml wody. Tak przygotowany zaczyn na pizzę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż drożdże zaczną ładnie pracować.

Gdy już zaczyn jest ładnie wyrośnięty dodajemy pozostałe składniki; resztę wody, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy. Ciasto na pizzę powinno ładnie odchodzić od rąk i miski. Jeżeli jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto możemy również wyrobić mikserem z hakami. Ciasto powinno być dość długo wyrabiane. Ciasto wychodzi gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto ładnie wyrosło.

Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Możemy lekko posmarować olejem.

Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i spłaszczamy i formujemy koło. Brzegi ciasta na pizzę powinny być grubsze.

Uformowane ciasto smarujemy zielonym pesto Ponti.

Piersi z kurczaka kroimy w średnią kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Tak przygotowane mięso z kurczaka wykładamy na ciasto wysmarowane zielonym pesto.

Cukinię obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na pizzy.

Możemy dodać wiele innych składników np: podsmażone pieczarki, cebulę, kukurydzę, boczek i wiele innych.

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra dół. Pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pizzę i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pieczemy do rozpuszczenia się sera około 5 minut. Ciasto możemy również posypać innym serem np: mozzarellą.

Upieczoną pizzę możemy posypać ziołami, ja użyłam suszonego niedźwiedziego czosnku.

Tak przygotowaną pizzę z kurczakiem, cukinią i zielonym pesto podajemy z ulubionymi sosami np; jogurtowym.

Jeżeli przygotowałaś/eś Domową pizzę z kurczakiem, cukinią i zielonym pesto z mojego przepisu, będzie mi miło jak wyślesz mi zdjęcie przygotowanej potrawy. Z chęcią dodam do wpisu.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*