Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz
30 g suszonych grzybów,
300 g kapusty kiszonej,
1 cebula,
1 listek laurowy,
2 ziarenka ziela angielskiego,
olej do smażenia.
Ciasto
2,5 szklanki mąki,
ok 0,75 szklanki ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju.
Farsz:
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, dodajemy suszone warzywa, gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Łączymy ze sobą grzyby, kapustę i cebulę Przyprawiamy.
Ciasto:
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy szklanką kółeczka. Wkładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Podajemy z dowolną zasmażką lub bez.
Smacznego 😉
2 komentarze
Niezastąpione, bardzo lubię 😀
Ja również 😉