Mini pączusie drożdżowe

Szpileczki i babeczki


Mini pączusie drożdżowe
30 g drożdży świeżych,
4 żółtka,
2,5 łyżki cukru,
6 łyżek oleju,
460 g mąki,
250 ml letniego mleka,
2 łyżki wódki.

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. 

Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników wraz z zaczynem. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Ciasto wałkujemy i kieliszkiem wycinamy małe krążki. 


Przykrywamy ściereczką na ok 20 minut. Smażymy w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


Posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego 😉 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies