Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym
1 duża kapusta,
1 kg mięsa mielonego,
1 szklanka ryżu,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka majeranku,
3 ząbki czosnku.
500 ml przecieru pomidorowego,
1 puszka pomidorów,
1 szklanka bulionu drobiowego ,
3 łyżki śmietany 18%,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżeczka kurkumy.
Z kapusty wykrajamy głąb. Do gotującej się wody układamy kapustę. Sparzamy. Co kilka minut zdejmujemy liście.
Ryż gotujemy do miękkości. Studzimy.
Mięso przyprawiamy, dodajemy ugotowamy ryż, mieszamy.
Na liście kapusty układamy 2 łyżki mięsa.
Zwijamy, wpierw skladadamy boki, nastepnie zwijamy w rulon.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem,
Układamy ścisło gołąbki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Polewamy gołabki.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego 😉
2 komentarze
Bardzo lubię gołąbki 🙂 Jedno z lepszych dań 🙂
😉