Panierowane piersi z kurczaka zapiekane z marchewką, cebulą i serem

Szpileczki i babeczki
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
5-6 łyżek mąki,
5-6 łyżek bułki tartej,
3 jajka,
2 duże marchewki,
1 cebula,
ser.

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem.

Oprószamy solą pieprzem i słodką papryką.

Jajka rozbijamy i mieszamy ze szczyptą soli.

Mąkę i bułkę tartą mieszamy ze sobą.

Mięso panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej z mąką.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.

Warzywa podsmażamy na łyżce oleju do miękkości.

Upieczone kotlety wykładamy na blaszkę piekarnikową.

Następnie na każdy kotlet układamy po łyżce farszu, posypujemy startym serem.

Pieczemy około 5-10 minut w 200 stopniach.

Do rozpuszczenia się sera.

Podajemy z ulubionymi warzywami.

 

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies