Paprykarz

Szpileczki i babeczki

Domowy paprykarz to świetna propozycja na śniadanie lub kolację do świeżego pieczywa. Przygotowany w domu paprykarz smakuje o niebo lepiej niż ten sklepowy. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, ani trudne. W 30 minut przyrządzimy fajną pastę rybną na kanapkę. Bardzo często przygotowuję paprykarz i lubię dodawać fajne dodatki np: PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I SZPARAGAMI lub PAPRYKARZ Z MAKRELĄ I PIECZARKAMI. Składniki możemy modyfikować według własnego gustu. Możemy dodać makrelę wędzoną, pstrąga lub dorsza oraz ryby w puszce np : tuńczyk. Jeżeli lubimy paprykarz z mniejszą ilością ryżu, oczywiście możemy dodać go mniej. Przyprawy dodajemy według własnego gustu, lecz nie polecam dodawać dużej ilości ziół. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony. Polecam przygotowanie prostego i smacznego domowego paprykarzu 😉

SKŁADNIKI:

  • 350 g makreli w oleju ( 2 puszki),
  • 150 g ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża pietruszka,
  • pół główki selera,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia ( kilka łyżeczek),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta chilli i kurkumy.

WYKONANIE:

Paprykarz najlepiej jest wykonać dzień wcześniej. Najlepszy jest na drugi dzień schłodzony w lodówce.

Ryż gotujemy w proporcjach 2:1 150 g ryżu – 300 ml wody. Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, seler i pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy warzywa. Warzywa smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól ,pieprz czarny, paprykę słodką i ostrą, chilli i kurkumę. Przyprawy możemy oczywiście dodawać według własnego uznania.

Następnie dodajemy ugotowany ryż i makrelę z puszki. Makrela w puszce powinna być w całym kawałku. Rybę dzielimy widelcem na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.

Możemy również przygotować paprykarz z makreli wędzonej. Na tą ilość ryżu i warzyw powinna wystarczyć jedna większa makrela.

Gdy już mamy wymieszane warzywa z ryżem i makrelą przekładamy do miseczki lub słoika i schładzamy w lodówce.

Paprykarz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, przez noc składniki fajnie się przegryzą.

Paprykarz podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś paprykarz z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie, z przyjemnością dodam do wpisu i będzie mi bardzo miło 😉

A wy jakie pasty kanapkowe z rybą przygotowujecie?

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies