Paprykarz z tuńczykiem i szparagami

Szpileczki i babeczki

Uwielbiam paprykarze z różnymi dodatkami. W sklepach znajdziemy już po mału zielone szparagi. Dodałam je do prostego paprykarza i przyznam, że wyszło przepysznie. Domowy papykarz do świetna propozycja na śniadanie lub kolację.

SKŁADNIKI;
 
  • 185 g tuńczyka w oleju w puszce,
  • 100 g ryżu białego,
  • około 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 6 łodyg szparagów,
  • 1łyżka masła do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • pęczek szczypiorku.
WYKONANIE;
Ryż gotujemy al dente. Ryż opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.Wlewamy wodę w proporcji dwie miarki wody, jenda miarka ryżu.Doprowadzamy do wrzenia, nakrywamy pokrywką tak aby para mogła swobodnie się ulatniać. Gotujemy na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.

Ze szparagów pozbywamy się twardych końcówek. Szparagi kroimy w drobną kostkę zostawiając dłuższe główki i podsmażamy na maśle do miękkości.
Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dzielimy na mniejsze kawałki.
 Do ciepłego ryżu dodajemy podsmażone szparagi, tuńczyk, przecier pomidorowy i przyprawy. Szczypiorek szatkujemy i dodajemy do wszystkich składników.

 Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.  Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Możemy przygotować dzień wcześniej Smacznego 😉



 

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

8 komentarzy

Marcepanowy Kącik 19 maja 2018 - 19:26

Zjadła bym całą porcję ❤

Odpowiedz
Szpileczkiibabeczki.blogspot.com 21 maja 2018 - 08:45

Na pewno, bardzo pyszny 😉

Odpowiedz
Magda 13 maja 2021 - 17:41

Świetny pomysł na trochę bardziej wykwintny paprykarz 🙂

Odpowiedz
MyśliPotarganej.pl 14 maja 2021 - 08:43

Extra! A ja myślałam, że paprykarz to tylko szczeciński…. 😉

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 16 maja 2021 - 20:55

😉

Odpowiedz
Patrycja Reszko 15 maja 2021 - 10:21

Wow! Świetna wiosenna propozycja!

Odpowiedz
Słodko Słodka 18 maja 2021 - 19:00

Bardzo ciekawe połączenie, nigdy tak nie robiłam 🙂

Odpowiedz
Szpileczki i babeczki 20 maja 2021 - 13:17

polecam

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies